Ett företag som kan allt det du behöver veta om modern

kommunikations-teknik.

Fråga oss

-

Vi vet

  

Företaget Kontakt Produkter Strålningsrisker Fyndavdelning Hälsa o Politik


Jag träffar personer nästan varje dag som påstår att de "måste ha mobil", för en del verkar mobilen till och med handla om liv eller död (vilket den kanske på sikt gör i ordets bemärkelse).

 

Här följer några goda råd till dig som tror att du behöver en mobil:

 

Använd den med förstånd! Med det menas att alltid hålla nere samtalstiden till ett absolut minimum. Ha inte mobilen påslagen mer än absolut nödvändigt, endast när du väntar ett viktigt samtal, inte annars Använd mobilsvar, så slipper du även bli störd i tid och otid (handen på hjärtat, visst är de flesta samtalen onödiga?). En påslagen mobil sänder ibland för att datera upp sig mot en basstation när du förflyttar dig, vilket du inte märker. Det innebär att din kropp får en "strålningsskur" lite då och då, vilket inte är "nyttigt". 

 

En mobil med högtalarfunktion är den lämpligaste, har din mobil denna funktion, använd den, alltid! Med högtalarfunktion blir det även "trevligare" för din omgivning, som annars bara hör ditt tal.

 

Använd alltid bärbar handsfree vid samtal, om du inte har högtalarfunktion, men det ska vara en handsfree som har någon form av "spärr", så strålningen inte kan nå huvudet via kabeln (kabeln mellan mobilen och örat fungerar som antenn och leder strålningen till huvudet). Det finns varianter med filter, t ex ferritkärnor runt kabeln eller den variant som vi på Maxicom tog fram år 2000, MaxiSafe, med luftslang som leder ljudet till örat. (Maxicom har dock slutat saluföra denna handsfree, på grund av kvalitetsproblem som den kinesiska tillverkaren inte åtgärdade, men du finner liknande på Internet, sök på "Air Tube Handsfree"). Håll ut mobilen från kroppen när du använder handsfree, alltså håll aldrig mobilen direkt mot örat.

Använd inte trådlös handsfree som ska bäras på örat, s k Bluetooth, den utsätter dig även för 1600 Hz pulsad mikrovågsstrålning rätt in i huvudet.

 

Ha aldrig mobilen i en bältesväska eller i fickan vid samtal, du har i de regionerna viktiga organ som kan bli allvarligt skadade.

 

Så här säger den ryska strålskyddsmyndigheten:

Barn under 16 år, havande kvinnor och vuxna med nedsatt immunförsvar ska aldrig använda en mobil! Vuxna friska personer bör aldrig tala i mobilen längre än 3 minuter, därefter ska det vara minst 15 minuters paus innan nästa korta samtal.

 

I bilen:

Tala aldrig i mobilen när du kör eller är passagerare i en bil, om det inte finns en fast mobil med handsfree och yttre antenn på bilen. Inne i kupén studsar strålningen omkring i alla riktningar, vilket gör att alla i bilen träffas av mer strålning än om samtalet gjordes utanför. Dessutom skärmar karossen av kontakten med basstationen så att mobilen kanske måste sända med full effekt för att nå fram. Stäng av din mobil helt när du åker bil.

 

I hemmet:

Använd inte mobilen i hemmet, använd vidarekoppling till den fasta telefonen när du stänger av mobilen vid hemkomst. Har du inte ett fast abonnemang eller inte vill nyttja vidarekoppling så har vi lösningen, se "Mobilterlefoni" under "Produkter".

Använd aldrig trådlös s k DECT-telefon.

Använd inte trådlöst nätverk mellan datorer, använd kabel i stället mellan dessa.

Använd ADSL via det fasta telefonnätet eller optobaserad anslutning för din bredbandsuppkoppling till Internet. 

 

På jobbet:

Många företag skrotar sitt fasta telefonsystem och går över till trådlöst dito, ibland till trådlösa telefoner (DECT), ibland till mobiltelefoner. Kämpa med företagsledningen om att få behålla det fasta telefonsystemet, liksom för att inte använda trådlöst nätverk.

Alltså, använd kabelansluten utrustning i möjligaste mån!

 

Om företaget ändå väljer att avskaffa trådbundna telefoner och satsar på mobiler i stället, så finns en lösning för skrivbordet kallad "Fast mobil". Med yttre antenn så blir den lösningen en "snällare" variant.  


 

 

Vi har allt du kan behöva inom

kommunikation,

produkter och tillbehör.

-

  Köp inte grisen   i säcken, vi har   kunskap för att   ge dig goda råd

zodiac proline m

 

 

 

 

tk2170

gp388

gp340sprc5a2

 

 

 

 

bild4

 

                                         

cagogaqp

 

 

 

 

 

 

 

kenwood_tk7160           

freetalk_flex_01_90 1012

30265_2